Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Kalendarium
Kommande
BioVino Torsdagar
Småfolkets Bio
Ny finsk film
Skolbio
Umeå Europeiska Filmfestival
Folkets Bio
Kulturkompis
Kompiskortet
Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Folkets Bio Umeå
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!   Om integritet
The Wound
För närvarande är inga visningar av denna film planerade.
CinemAfrica
En film av John Trengrove
Originaltitel
Land
Produktionsår
Längd
Genre
Språk
Textning
Inxeba
Sydafrika
2016
88 min
Spelfilm
Xhosa
Engelska

Coming of age-dramat utspelar sig i Östra Kapprovinsens berg under den årliga manliga Xhosa omskärelseceremonin/initieringen, ulwaluko. Två av männen (Xolani och Vija) är khaukatha, vårdgivare med uppdrag att hjälpa de initierade under denna period. De har ett hemligt sexuellt förhållande som de bara engagerar sig i under denna period varje år. Vija är gift med barn. Xolani bor ensam. När komplexiteten i deras förhållande uttrycker sig i rollerna som khaukatha, utmanas Xolani av en av de initierade.

En semi-westerniserad tonåring med rebellisk natur, tvingad till ukwaluka av hans rika pappa, som anser att hans son är ”för mjuk” vid namn Kwanda. Kwanda är mer omfamnande av sin sexuella identitet än Xolani och utgör därmed en störning av institutionen. När han upptäcker deras förhållande blir han en intressant utmaning för Xolani och Vija.

The Wound är en närstudie i hur män strikt bevakas av andra män i en homofobisk kultur. The Wound är en banbrytande film med ett seriöst engagemang för ett tabuämne. Skickligt undviker denna pärla fällorna för en typisk endimensionell kodning av svart meningsskapande på tv och film, särskilt queertecken, och gör upp med tabun att homosexualitet är ”unafrican”. The Wound är ett enastående bidrag till det sydafrikanska queerarkivet och till resten av världen. 

Om samtalet: Synlighet och styrka – HBTQ-personer är här, vänj er!
Ett samtal om att bygga en global inkluderande rörelse och att organisera sig genom alternativa plattformar och media i odemokratiska eller otrygga miljöer. Miles Tanhira är en journalist född i Zimbabwe, grundare av Queerstion Media, en organisation för, med och av transdiversiva: ´people of colour´, nyanlända; flyktingar, asylsökande i Sverige. Han är också redaktör för Queerstion Media en medial plattform för samverkande, solidariskt historieberättande för, med, och av den transdiversiva gemenskapen i Sverige och Afrika söder om Sahara.

Samtalsledare: Klara Lundholm, programproducent på Kvinnohistoriskt museum. Samtalet hålls på engelska.

Originaltitel
Land
Produktionsår
Längd
Genre
Språk
Textning
Inxeba
Sydafrika
2016
88 min
Spelfilm
Xhosa
Engelska
Folkets Bio Umeå  |  Västra Strandgatan 8A, 0727-13 43 40  |  info@folketsbioumea.se
⬆︎