Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Kalendarium
Visas nuBiljetter
BioVino Torsdagar
Småfolkets Bio
Ny finsk film
Skolbio
Umeå Europeiska Filmfestival
Folkets Bio
Kulturkompis
Kompiskortet
Kalendarium
Kalendarium
Klicka på titel för information och på tid för att boka/köpa biljetter
Inga föreställningar idag eller imorgon.
Fler dagar...
Folkets Bio Umeå
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!   Om integritet
tors 5 mars – sön 8 mars

I kvinnlig regi 2020

5–8 mars 2020 arrangeras Folkets Bio Umeås årliga temahelg I kvinnlig regi. I en ojämställd filmbransch uppmärksammar vi flera underbara och aktuella filmer gjorda av kvinnliga filmskapare. Välkommen till en temahelg som berikar filmutbudet med perspektiv och berättelser som vanligtvis inte ges samma utrymme!

PROGRAM 2020

SAMISKA KVINNLIGA FILMSKAPARE | Visas torsdag 5 mars 18.00 | fri entré
Samtal kring och visning av kortfilmer gjorda av samiska kvinnor. I samtalet möts Sara Margarethe Oskal (Solens dotter), Elle Sofe Sara (Giittu Giittu & Ribadit) samt Liselotte Wajstedt (Work in progress från filmen Tystnaden i Sapmi). I samarbete med Samiska veckan

CHARTER | Förhandsvisas torsdag 5 mars 20.00 
Exklusiv förhandsvisning med regissörsbesök! Med Charter tar Sameblod-regissören, flerfaldigt prisbelönade Amanda Kernell, sig an ännu ett starkt kvinnoporträtt. I samarbete med Samiska veckan

SUNNY GIRL + VIKARIEN  | Visas fredag 6 mars 18.00 | fri entré
Umeåpremiär för två kortfilmer inspelade i Umeå. Vikarien av Anna Brodin och Sunny Girl av Jana Bringlöv Ekspong hade båda premiär på Göteborg Filmfestival och nu visas filmerna för första gången för publiken i Umeå. Visningarna följs av samtal med regissörerna.  

PSYKOS I STOCKHOLM | Förhandsvisning fredag 6 mars 19.30
Exklusiv förhandsvisning med efterföljande videosamtal med regissören Maria Bäck! Psykos i Stockholm är Maria Bäcks spelfilmsdebut och filmen invigde Göteborg Filmfestival tidigare i år. Filmen baseras på en personlig erfarenhet från regissörens tonår, ”Jag minns att det kändes som att jag var med i en film. Nu, drygt tjugo år senare, har jag gjort den filmen”. Ett drama om en fantastisk och villkorslös mor och dotterrelation. 

SAMTAL OM FILM MED VÄN I UMEÅ | Lördag 7 mars | 16:30-21:15
Lördag 7 mars håller Vän i Umeå två i filmvisningar och samtal under I kvinnlig regi. Biljetter säljs separat till varje film och samtalet följer efter visningen av Woman då det även bjuds på en vegansk smörgås. Vän i Umeå är en folkrörelse som arbetar för att möjliggöra möten och gemenskap mellan människor från olika länder.   
16:30-18:15 WOMAN, följt av samtal och vegansk smörgås 
19:30- 21:15 EN KVINNAS VAL 

EN KVINNAS VAL | Premiär fredag 6 mars
Den gröna cykeln-regissören Haifaa al-Mansour är tillbaka med en ny berättelse från Saudiarabien, där vi följer läkaren Maryam som blir den första kvinnan i landet att kandidera i ett kommunval. 

WOMAN | Visas lördag 7 mars
Ett världsomfattande projekt som låter över 2000 kvinnor från 50 olika länder göra sina röster hörda och porträtterar de personer som står för hälften av jordens befolkning. I en tid då kvinnors röster börjar göras hörda är filmens mål inte bara att kämpa för rättigheter eller fokusera på problem, utan att hitta lösningar och försoningar.

FILMER FRÅN LYNXLÄGRET | Visas lördag 7 mars 15.00 | fri entré
Lynx filmläger hölls för femte gången sommaren 2019 på Norrbyskär, där fick deltagarna göra massa kul och skapa egna filmer. Lynx studios och Folkets bio Umeå bjuder nu in till en liten visning av filmerna som skapades då samt berättar om det kommande lägret nu i sommar 2020!

MINGEL MED WIFT NORRA | Lördag 7 mars 15.30 | fri entré
Träffa filmarbetare och filmintresserade, prata film och nätverka. Representanter från WIFT Norra presenterar föreningen och kan svara på alla frågor kring verksamheten.

NO MORE FUCKS TO GIVE | Söndag 8 mars 17:00
Liveinspelningen av Mia Skäringers succéföreställning på bio! Biljettsläpp 21/2

QUEEN & SLIM | Premiär fredag 6 mars
På en misslyckad första dejt blir ett par stoppade för en mindre trafikförseelse. Situationen eskalerar med både plötsliga och tragiska resultat när mannen dödar en vit polis i självförsvar. Melina Matsoukas har gjort en politiskt högaktuell och kärleksfull Thelma & Louise-doftande roadmovie.

TERAPI I TUNISIEN | Premiär fredag 6 mars
Manele Labidi har skapat en sofistikerad och rolig komedi, där hon öppnar fönstret mot det moderna Tunisien. Ett land fyllt av kontraster, motsättningar och kulturkrockar, men också med härlig vitatlitet och humor. Vinnare av publikens pris vid filmfestivalen i Venedig 2019.

Varmt välkomna!

I kvinnlig regi arrangeras av Folkets Bio Umeå med stöd av Film i Västerbotten. I samarbete med Lynx Studios, Samiska veckan Umeå, WIFT Norra och Vän i Umeå. 


Publicerad 31/1 2020 kl 15:31. Senast uppdaterad 2/3 2020 kl 11:27.
Folkets Bio Umeå  |  Västra Strandgatan 8A, 0727-13 43 40  |  info@folketsbioumea.se
⬆︎