Om Folkets Bio

fb40årFöreningen Folkets Bio Umeå

Folkets Bio i Umeå startade 1973, samma år som Riksföreningen Folkets Bio och är därmed en av landets äldsta. I november 2003 kunde vi fira 30-års jubileum och det uppmärksammades med en veckas minifestival där vi körde klassiska filmer från vår 30-åriga repertoar. År 2013 firar vi alltså 40 år i Umeå!

Ingen från pionjärtiden finns kvar i föreningen numera men adressen har hela tiden varit densamma, den före detta mekaniska verkstaden på Gärdesvägen 6.

Den genuina biosalongen ståtar sedan 1995 med en nygammal uppsättning signalröda stolar, 54 stycken, berömda för sin fluffiga komfort. En trappa ner finns ett mindre café där du kan ta en kopp kaffe och köpa kakor och godis.

Sju kvällar i veckan, fredag till torsdag, visar Folkets Bio i Umeå film. Dessutom körs matinéer, Knattefilm, kortfilm och ibland även nattbio. Vanligtvis har vi visningsuppehåll under sommaren men 2012 hade vi ett sommarprogram och visade film måndag-torsdag.

Medlem

Vill Du bli medlem? Kontakta info@folketsbioumea.se

Som medlem kan du bland annat sälja biljetter och arrangera specialarrangemang. Allt arbete är ideellt, men du får naturligtvis se all film gratis.

Folkets Bio – riksföreningen

Bland de första eldsjälarna när det gäller Folkets Bio var filmskaparna Ulf Berggren och Stefan Jarl. Less på att inte få sina filmer visade startade de en egen biograf, men vad skulle den heta?

– Folkets Bio! sa Ulf.
– Så kan väl för djävulen ingen bio heta! tyckte Stefan Jarl.
– Ja, men vi är ju folket, du och jag!

Och så fick den heta.

Stefan Jarls berättelse om hur Folkets Bio kom till kan du läsa här!

Folkets Bio startade 1973 som ett alternativ på den svenska biografmarknaden. Den bildades som ett komplement till FilmCentrum som är en organisation för spridning och distribution av, i huvudsak, dokumentärfilm.

Riksföreningen sköter import och distribution, ekonomi och medlemsregister. Vi anordnar även en årlig återkommande filmfestival samt seminarium kring barn- och ungdomsfilm.

Folkets Bio vill vara ett alternativ till den kommersiella filmdistributionen. Om en film inte är lönsam visas den oftast inte på de stora filmpalatsen. Föreningens målsättning är att sprida kvalitetsfilm, värna yttrandefrihet och motverka imperialistiska tendenser, oftast förekommande i den kommersiella filmen från USA.

Folkets Bio är en aktiv kulturförening med cirka 650 medlemmar. Föreningen är uppbyggd av 16 lokala avdelningar, som är oberoende av varandra, och en riksförening. Lokalavdelningarna driver biografer på icke-kommersiell grund och programutbudet anpassas alltid till de lokala förutsättningarna. Störst verksamhet har Folkets Bio i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.