Småfolkets Bio
Folkets Biokort
BioVino Torsdagar
Bebisbio för vuxna
Umeå Europeiska Filmfestival
Kulturkompis
Ny finsk film
Cinemateket c/o Folkets Bio Umeå
Folkets Bio
Folkets Bio Umeå
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Instagram
◀︎ BLÄDDRA ▶︎
Ljus i natten
▶  Se tider och boka
En film av Aki Kaurismäki
Originaltitel
Land
Produktionsår
Premiär
Längd
Genre
Åldersgräns
Distributör
Språk
Textning
Toivon tuolla puolen
Finland
2017
17 mars 2017
98 min
Spelfilm
Från 11 år
Folkets Bio
Finska
Svenska

Två berättelser korsar varandra som av en händelse. Khaled, en flykting från Syrien, glider in till Helsingfors som fripassagerare på ett fartyg för att söka asyl. Wikström lämnar sin alkoholiserade hustru och säger upp sig för att istället försörja sig som pokerhaj. Wikström öppnar restaurang och anställer Khaled som diskare. Ett litet ögonblick av solsken som inte nödvändigtvis leder fram till ett lyckligt slut.

Ljus i natten hade sin internationella premiär på filmfestivalen i Berlin 2017 och Aki Kaurismäki vann då Silverbjörnen för Bästa regi.

"Humanismen och solidariteten är stark" Västerbottens-Kuriren

 "Medmänsklighet även i de dystraste av tider" Svenska Dagbladet

 "Kaurismäki briljerar" Kulturnyheterna

 "Mer angelägen än någonsin" Sydsvenskan


Finsk fotokonst
Finland har en stark fotokonsttradition med många välkända namn på den internationella konstscenen. Två av dessa storheter som också finns representerade i Umeå kommuns konstsamling är Elina Brotherus och Esko Männikkö. I samband med premiären av Ari Kaurismäkis nya film visas deras verk i vår foajé.

Esko Männikkö f. 1959. Finsk självlärd fotokonstnär, född i Pudasjärvi och bosatt i norra Finland. Han fick sitt stora genombrott på mitten av 90-talet med en serie porträtt av ungkarlar i norra Finlands glesbygd. Hans bilder rör sig i gränslandet mellan det dokumentära och det arrangerade och har stilistiska släktskap med klassiskt måleri. Hans ömsinta och stillsamma skildringar av glesbygden och dess invånare har ofta tolkats som berättelser om tidens gång och livets förgänglighet. 

Elina Brotherus f.1972. Finsk foto- och videokonstnär, utbildad vid University of Art and Design i Helsingfors. Boende och verksam i Finland och Frankrike. Brotherus använder ofta sig själv som modell och har i olika projekt arbetat med teman som subjektivitet, relationen mellan människan och landskapet och konstnärens blick på sin modell.

Medverkande: Sherwan Haji,Sakari Kuosmanen,Kati Outinen,Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu
Bebisbio för vuxna
Vi visar kvalitetsfilm för spädbarnsföräldrar som längtar efter att få gå på bio! Bebisar under 1 år får följa med in i salongen där nya filmer visas med dämpat ljud i svag belysning. Skötbord finns tillgängligt.
Filmen ingår i Bebisbio för vuxna och visas 11/5 kl 10:00 (80:-).
Övrigt i denna serie
Julieta 24/10 kl 10:30
The Lobster 7/11 kl 10:30
Sameblod 27/4 kl 10:00 (80:-)
Moonlight 25/5 kl 10:00 (80:-)
Folkets Bio Umeå  |  Västra Strandgatan 8A, 0727-13 43 40  |  info@folketsbioumea.se