Diktatorn poster
Småfolkets Bio
Cinemateket hösten 2017
Folkets Biokort
BioVino Torsdagar
Bebisbio för vuxna
Umeå Europeiska Filmfestival
Kulturkompis
Ny finsk film
Folkets Bio
Folkets Bio Umeå
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Instagram
Diktatorn poster
◀︎ BLÄDDRA ▶︎
Diktatorn
Denna film finns i arkivet – för närvarande är inga visningar planerade.
Film som motstånd
En film av Charles Chaplin
Originaltitel
Land
Produktionsår
Längd
Genre
Distributör
Språk
Textning
The Great Dictator
USA
1940
126 min
Drama
NonStop Entertainment
Engelska
Svenska

Charlie Chaplins diktatorn från 1940 är en av världens kanske mest kända politiska satirer och totalförbjöds i det Nazityskland som parodieras i filmen. Utifrån filmen samtalar efter visningen historikern Lena Berggren och filmvetaren Josefine Wälivaara om hur film på olika sätt har används och kan användas som en politisk motståndshandling. Moderator för samtalet är Lars Böhlin, kulturjournalist på Västerbottens-Kuriren.

Om filmen
Diktatorn utspelar sig i det fiktiva landet Tomanien och handlar om en fattig, judisk frisör och hans dubbelgångare, den karismatiske och judehatande diktatorn Adenoid Hynkel. Frisören, en lätt förvirrad veteran från första världskriget, gör vad han kan för att överleva i det judiska gettot, medan Hynkel hyser helt andra planer. Han vill lägga under sig hela världen. Diktatorn är omskakande både för hjärnan, hjärtat och skrattmuskulaturen. 

Visningen med efterföljaden samtal är ett samarbete mellan Folkets Bio Umeå och Institutionen för idé- och samhällsstudier på Umeå Universitet.

Medverkande: Billy Gilbert, Caster DeHaven, Charles Chaplin, Chester Conklin, Emma Dunn, Grace Hale, Henry Daniell, Jack Oakie, Maurice Moscovich, Paulette Goddard och Reginald Gardiner
Folkets Bio Umeå  |  Västra Strandgatan 8A, 0727-13 43 40  |  info@folketsbioumea.se