Den gröna cykeln (Wadjda)

Visas 8-14/3 kl. 18:00 och 15-21/3 kl. 19:00 samt extra visning 16/3 kl. 15:00
Biljettpris: 80:- måndag 50:-
Regi av Haifaa Al Mansour, Saudiarabien 2012. 98 minuter, arabiskt tal, svensk text. WADJDA_copyright Razor Film_keystill_1

Tio-åriga Wadjda drömmer om en underbar grön cykel men i Saudiarabien där hon bor är det inte tillåtet för små flickor att cykla omkring på gatorna. Medan hennes mamma är upptagen med att övertyga pappan att inte ta sig en andra fru passar Wadjda på att försöka skaffa pengar så att hon kan köpa cykeln själv. I skolan är hon känd som en bråkmakare så när anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar blir hennes lärare ganska förvånade.

Haifaa Al Mansour är Saudiarabiens första kvinnliga regissör. Se trailer på folketsbio.se

 

Se intervju med Haifaa Al Mansour på Studio Draken under Göteborgs Filmfestival 2013.